Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Είναι πάντα απαραίτητη η καισαρική τομή στα δίδυμα;

Το ότι είστε έγκυος σε δίδυμα δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να ετοιμάζεστε για τοκετό με καισαρική τομή, ώστε ν αυξήσετε τις πιθανότητες για μία ασφαλή γέννα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Μέχρι τώρα οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι σε περίπτωση πολύδυμης κύησης η καισαρική τομή είναι... μονόδρομος. Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται ότι δεν είναι απόλυτα ακριβές. Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν τα μέλη μίας ερευνητικής ομάδας, τα οποία δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της τελευταίας τους έρευνας την περασμένη εβδομάδα σε ειδικό περιοδικό.

 
Στην έρευνά τους συμμετείχαν 2084 γυναίκες και είδαν ότι, εάν δοθεί η απαιτούμενη προσοχή από τη μητέρα και τον μαιευτήρα, οι εγκυμονούσες μπορούν να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους ακι με φυσιολογικό τοκετό. Πάντοτε, βέβαια, οι γιατροί είναι πανέτοιμοι και για μία καισαρική τομή, εάν δουν ότι χωρίς αυτόν οι κίνδυνοι να πάθουν κάτι τα μέβρυα ή η μητέρα τους είναι μεγάλοι.
Αυτές οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής όντως συμβαίνουν, αλλά μόνο το 44 % των γυναικών, που είχαν προγραμματίσει φυσιολογικό τοκετό αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε καισαρική τομή. Σε αντίθεση με εκείνες, που είχαν προγραμματίσει εξ αρχής την καισαρική τομή, που το 91% προχώρησε σε αυτή. Το υπόλοιπο 9% αναγκάστηκε να γεννήσει νωρίτερα, λόγω προβλημάτων στην κύηση.
Παρά τη διαφορά στον τρόπο τοκετού, τα ποσοστά σε προβλήματα μετά την κύηση, ανωμαλίες, μολύνσεις και θνησιμότητα, ήταν τα ίδια και στις δύο περιπτώσεις, λένε τα αποτελέσματα της έρευνας. Μόνο το δύο τοις εκατό των εμβρύων και των επτά τοις εκατό των μητέρων αντμετ΄πισαν σοβαρά προβλήματα ή έχασαν τη ζωή τους.
Η έρευνα έγινε σε 106 μαιευτήρια σε 25 χώρες και μόνο τα οκτώ νοσοκομεία ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Αμερική το 75% των γυναικών, που έχουν δίδυμα επιλέγουν την καισαρική τομή, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό μάλλον αγγίζει το εκατό τοις εκατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου