Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Νέο φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού


Ευχάριστα τα νέα για εκατομμύρια γυναίκες. Βρετανοί επιστήμονες δοκίμασαν με επιτυχία σε πειραματόζωα ένα νέο φάρμακο, που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού, δηλαδή την μετάσταση των καρκινικών κυττάρων σε άλλα σημεία του σώματος.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία, με επικεφαλής τον δρα Ρίτσαρντ Κλάρκσον του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έρευνας Βλαστοκυττάρων Καρκίνου, ανέπτυξαν μια ουσία που αναστέλλει
τη δράση του γονιδίου Bc13. Το εν λόγω γονίδιο, όπως είχαν δείξει προηγούμενες μελέτες τους  παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του μεταστατικού καρκίνου.
«Δείξαμε πως καταστέλλοντας αυτό το γονίδιο, ήταν δυνατό να περιορίσουμε την εξάπλωση του καρκίνου σε ποσοστό πάνω από 80%» δήλωσε ο Κλάρκσον. Η δοκιμή της ουσίας σε ποντίκια, έδειξε τη σχεδόν πλήρη αναστολή της ανάπτυξης των μεταστατικών όγκων στα ζώα.
Τώρα επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να ανακαλύψουν το φάρμακο που θα αναστέλλει τη δράση του γονιδίου Bc13. Μέχρι σήμερα, παρά τις μεγάλες προόδους στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού στα αρχικά στάδιά του, οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς τελικού σταδίου με μεταστάσεις είναι περιορισμένες.
Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων από καρκίνο οφείλεται στις μεταστάσεις των όγκων σε άλλα σημεία του οργανισμού του ασθενούς. Στον καρκίνο του μαστού, μπορεί να εμφανιστεί μετάσταση ακόμα και πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου.
Οι βρετανοί ερευνητές  ετοιμάζονται τώρα να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. 
Μεγαλώνει ο χάρτης των γονιδίων του καρκίνου
Μια άλλη  αμερικανική έρευνα, ανέλυσε γενετικά περισσότερα από 20 είδη καρκινικών όγκων και εντόπισε νέα γονίδια που ευθύνονται για τις καρκινικές μεταλλάξεις των κυττάρων, αυξάνοντας έτσι κατά 25% τον κατάλογο των «ένοχων» για καρκίνο γονιδίων. Και αυτή η ανακάλυψη βάζει τα θεμέλια για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον διακεκριμένο βιολόγο Έρικ Λάντερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν τα γονιδιώματα των όγκων 4.750 καρκινοπαθών και έφεραν στο φως πολλά νέα γονίδια που εμπλέκονται στη νόσο.
Τα τελευταία 30 χρόνια, οι επιστήμονες έχουν βρει 135 γονίδια που παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός ή περισσότερων από 21 διαφορετικά είδη καρκινικών όγκων. Η νέα ανάλυση επιβεβαίωσε το ρόλο αυτών των ήδη γνωστών γονιδίων και πρόσθεσε στη «λίστα των ενόχων» άλλα 33 γονίδια.
Οι επιστήμονες πλησιάζουν πλέον στο στόχο τους να ολοκληρώσουν την πλήρη εικόνα του γενετικού «προφίλ» του καρκίνου. «Για πρώτη φορά, ξέρουμε τι χρειάζεται για να έχουμε την ολοκληρωμένη γονιδιακή εικόνα του ανθρώπινου καρκίνου», δήλωσε ο Λάντερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου